Bağırsak Duplikasyonu

Duplikasyon kelime olarak bir yapının aynı ya da benzerinden iki tane olmasıdır (çift olma).
Sindirim sistemi duplikasyonu normal barsağa bağlı ya da onunla doğrudan ilişkili olan anormal bağırsak parçasıdır. Yani normal bağırsağa benzeyen ama gerçekte bağırsak olmayan bir yapıdır.
Buna azynı zamanda duplikasyon kisti de denir. Bu duplikasyon kisti ya da duplike (çift) bağırsak kısmı genellikle bağırsak hücreleri ile kaplıdır.

Bağırsak duplikasyonları sindirim sisteminin hangi kısmında görülür?

Sindirim sistemi duplikasyonları yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsak boyunca herhangi bir kısımda görülebilir.
Uzunlukları ve büyüklükleri değişkendir. Küre şeklinde veya bir boru şeklinde olabilir. Hücre yapısı normal bağırsak hücrelerine çok benzer.

Bağırsak dupliasyonu ne zaman ve ne sıklıkla görülür?

9000 doğumda bir görülür, yani oldukça nadirdir. Hastaların üçte biri yenidoğan döneminde tanı alır.

Sindirim sistemi duplikasyon belirtileri?

Çoğunlukla doğum öncesi ultrason ile veya doğum sonrası tesadüfen tanı alır. Ağrı, sindirim sisteminde tıkanma bulguları ve kanama ile de ortaya çıkabilir. Bulgular duplikasyonun genişlemesi ile gerilmeye bağlı ortaya çıkabileceği gibi diğer komşu organlara bası yaparak da çeşitli yakınmalara neden olabilirler. Duplikasyon içinde bulunan farklı hücrelerin (örneğin mide hücreleri) asit salınımı ile ülserler ve ciddi kanamalar görülebilir. Göğüs kafesi içinde ise yemek borusuna bası yaparak yutma güçlüğü, nefes borusuna bası yaparak solunum sıkıntısı veya güçlüğüne neden olabilir.

Tanı nasıl konur?

Direkt karın röntgeni sindirim sisteminde bir tıkanıklık bulgusu varsa ipucu verebilir ancak tanı koyulmasına yardımcı olmaz. Ultrasonografi ile kistik duplikasyonlar genellikle görülebilir. Bilgisayarlı tomografi ile de tanı konabilir. Yemek borusu filmi ile yemek borusuna dıştan bası yapan kist bulgusu ortaya çıkabilir. Prenatal ultrasonografide kistik duplikasyonlar görülebilir. Tübüler duplikasyonlar is bu görüntüleme yöntemleri ile tanı alamaz bağırsakların kendi yapısından ayırmak mümkün olmayabilir. Bu durumda sintigrafik görüntülemeden yararlanılır.

Duplikasyona eşlik eden birlikte görülen anomaliler vardı, bu nedenle hastaların ayrıntılı radyolojik incelemelerinin yapılması gereklidir.

Duplikasyon nerelerde olur?

Ağız içi, dil, yemek borusu, mide, göğüs boşluğundan karın içine doğru, duodenum (oniki parmak barsağı), ince bağırsaklar, kalın bağırsaklar, rektum.


Tedavisi nasıl yapılır?

Tedavisi duplikasyon kistinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Cerrahi yöntemi duplikasyonun yerleştiği organ kısmına, büyüklüğüne, hastanın genel durumuna göre değişir. Göğüs boşluğu içinde yerleşmiş kistler göğüs ameliyatları ile çıkarılır. Karın içinde sindirim sisteminden köken alan kistle karın ameliyatları ile çıkarılır. Kistin yerleşim yerine göre bir bölüm bağırsak çıkarılması da gerekebilir, böyle bir durumda bağırsak tekrar birleştirilerek devamlılığı sağlanır. Ameliyat sırasında kitlenin yakınlığına bağlı olarak bağırsakta ve yemek borusunda zedelenme olabilir, bunlar tamir edilir.

Çocuğum ne kadar süre hastaneden kalır?

Ameliyat sonrası bağırsakların normal çalışması normal dışkılama süresi 2-3 gün arasında değişir. Bu süre boyunca serumla desteklenir, antibiyotik tedaviler devam eder. Bağırsak hareketleri başlayıp normal dışkılama olduktan sonra beslenmeye başlar. Serumdan ayrılması ve tam ağızdan beslenmesi 5-6 gün içinde tamamlanır ve taburcu olabilir.


Çocuk Bağırsak Hastalıkları

Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Caddesi No:4 34010 Topkapı, İstanbul, Türkiye
Randevu: 0850 250 8 250

cocuk cerrahisi randevu