Perianal apse ve fistül

Perianal apse ve perianal fistül nedir?

Perianal apse anüsün çevresindeki ciltte iltihap toplanmasıdır. Fistül ise makatla (anüs) ile cilt arasında iç kısım ile dış kısmı birleştiren bir yol oluşmasıdır. Genellikle 1 yaş altında daha sık görülür. Erkek çocuklarda kız çocuklara göre daha fazladır. Bu bölgede fistül oluşumuna zemin oluşturan, anüsten başlayan hücreler mevcuttur. Fistül ve apse anüse çok yakın kısımlarda oluşur. Daha büyük çocuklarda daha derin apseler oluşur ve bağırsağın makata uzak kısımları ile ilgili olabilir.

Makatın çevresinde kızarıklık şişlik bazen de şişlikte kısa sürede boyut artışı ve gerginlik gelişir. Apsenin üst kısmı açılarak içinden iltihap akabilir.

Apse tedavisinde bölgenin temizliği önemlidir. Apse olgunlaşmışsa ve içindeki iltihap yumuşamışsa üzerinden küçük bir kesi yaparak içindeki iltihap boşaltılır ve içi temizlenir. Bebeklerde genellikle huzursuzluk ateş, kaka yaparken ağlama yakınmaları olur. Yaygınlığına göre ve hastanın ek bulgularının olup olmamasına göre antibiyotik tedavisine başlanabilir. Apse tedavisinden sonra hastaların üçte birinde perianal fistül gelişir. Hastaların bir kısmında apse tekrarlayabilir. Fistül gelişen veya tekrarlayan apse yakınması olan hastalarda ameliyat gereklidir.

Ameliyat tedavisi nasıldır?

Perianal apse nedeniyle birden fazla tedavi yapılan hastalarda günübirlik ameliyat işlemi yapılır. Çocuğunuz ameliyat sabahı aç olarak ameliyathaneye alınır. Sedasyon (sakinleştirme) ile ağrı duyması ve hareketleri engellenir. Maske ile uyutucu bir gaz verildikten sonra damar yolu açılarak sonraki tedavileri damar yolundan verilir. Apsenin olduğu alan steril solüsyon ile temizlendikten sonra apsenin üzerinden küçük bir kesi yapılır, içindeki iltihap tamamen temizlenir ve pansuman ile kapatılır. Hasta aynı gün eve gönderilir. Ağrı kesici şurup ve antibiyotik verilir. Bölgesel temizliğe ve günlük pansumanlara evde devam edilir. Perianal fistül tedavisinde ise sedasyon ile hasta uyutulur. Fistül açıklığından ilerletilen bir probe ile anüs ile ilişkili olan yol saptanır. Bu yolun çıkarılması ve iltihaptan temizlenmesi gereklidir. Ameliyat işlemi ile bu yok açılıp temizlendikten sonra pansuman ile kapatılır. Antibiyotik, ağrı kesici ve yara bakımı evde devam eder. Genellikle 10 gün-14 gün arasında perianal bölgedeki ameliyat alanı iyileşir.

Büyük çocuklarda perianal apse ve fistül gelişimi başka bir hastalığa bağlı olmaksızın gelişebileceği gibi birçok ciddi hastalıkla da birlikte ortaya çıkabilir. Bu nedenle büyük çocuklarda cerrahi tedaviye ve yara bakımına ek olarak laboratuvar ve radyolojik çalışmalar da gerekebilir.


Genel Çocuk Cerrahisi Hastalıkları

Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Caddesi No:4 34010 Topkapı, İstanbul, Türkiye
Randevu: 0850 250 8 250

cocuk cerrahisi randevu