Çocukta pilonidal sinüs

Pilonidal sinüs nedir?

Kıl dönmesi veya kıl yuvası olarak adlandırılan, kuyruksokumunda derin bir cilt kıvrıntısı içinde kılların yuvalanması ile gelişen bir durumdur. Enfeksiyon ve apseye neden olabilir, apse gelişirse şiddetli ağrı yapar, iltihaplı akıntı olabilir. Bu durum bu bölgedeki derin kıvrım nedeniyle ve kılların cildi delmesiyle ilgili olabilir.

Risk faktörleri arasında şişmanlık (obesite), aşırı kıllı olmak, bu bölgede aşırı basınç veya sürtünme olması ve hareketsiz olma gibi durumlar vardır. Her yaşta görülebilir ancak en sık ergenlik çağında ve genç erişkinlerde görülür. Erkekler kızlarda daha fazla etkilenir. Önce arka kısımda ağrı hissedilir daha sonra bir şişlik fark edilebilir. Hastalık yaşamı tehdit eden bir risk yaratmasa da hastanın ve ailesinin yaşam kalitesinde ciddi olumsuz etki yapar.

Nasıl tedavi edilir?

Pilonidal sinüs herhangi bir sorun yaratmıyorsa alanı temiz ve kılsız tutmak yeterlidir. Bunu sağlamak için alanın tıraş edilmesi gerekir. Ilık banyo ağrıyı ve iltihap dolu bir boşluk oluşmasını azaltabilir.

Pilonidal sinüs enfekte ise alanın çevresinde kızarıklık, ağrı ve içi iltihaplı (apse) şişlik gelişir. Böyle bir durumda antibiyotik ve ağrı kesicini hemen başlanması uygundur. Apsenin üzerini açmak ve iltihabı boşaltmak gerekir. Bu işlem lokal anestezi ile poliklinik şartlarında veya genel anestezi altında ameliyathane şartlarında yapılır.

Pilonidal sinüs bulgu vermeye devam ediyorsa cerrahi eksizyon tedavisi (o bölgenin çıkarılması) gereklidir. Cerrahi birkaç yöntem ile yapılabilir.

Eksizyon ve kapama ile iyileşme: Cerrahi işlem sırasında pilonidal sinüs ve çevredeki enfekte alan çıkartılır, yara dikişlerle kapatılır. Hastalığın tekrarlama riski vardır

Geniş eksizyon ve yarayı açık bırakma: sinüs ve çevresindeki dokuyu çıkarttıktan sonra yara açık bırakılır. Günlük olarak yaraya pansuman yapılarak yara iyileşmeye bırakılır. Yaranın iyileşmesi aylar alabilir. Tekrarlama riski düşüktür.

Rekonstrüktif flapler: Bu teknikte sinüs ve çevre dokular çıkarıldıktan sonra cilt ve cilt altı dokusu komşu dokulardan getirilen deri kısmı ile kapatılır. Yaranın altında içinde sıvı birikimini önlemek için plastik bir tüp (dren) yerleştirilir.

Hastanede ne olacak?

Hastamız ameliyattan sonra yapılan ameliyatın tipine göre aynı gün veya ertesi gün hastaneden çıkabilir.

İyileşme döneminde düzenli ağrı kesici, dışkı yumuşatıcı ilaç ve antibiyotik başlanır. Bölgenin kılsız tutulması ve günlük yara pansumanı gereklidir. İyileşme haftalar alacağı için aktif spor ve bölgenin nemli kalmasına neden olacak aktivitelerin kısıtlanması gerekir.

Ameliyat yerinde hastalığın tekrarı ilk bir yılda veya sonrasında görülebilir. Yarada akıntı, kızarıklık, şişlik ve ağrı olursa yakın izlem ve cerrahi merkezde pansuman gereklidir.


Çocuk Bağırsak Hastalıkları

Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Caddesi No:4 34010 Topkapı, İstanbul, Türkiye
Randevu: 0850 250 8 250

cocuk cerrahisi randevu